Trulež ploda masline kao posljedicu nosi manju tržnu vrijednost maslina, jer daju slabiju kvalitetu ulja, a zbog promjene u izgledu plodovi nisu prikladni za konzerviranje.
Simptomi ove bolesti javljaju se u vidu prepoznatljivih udubljenih pjega na zelenim plodovima maslina, koje razvojem bolesti nekrotiziraju i poprimaju smeđu do tamnosmeđu boju i počinju truliti. Zaraženi plodovi opadaju već krajem kolovoza. Otpadanje se nastavlja sve do berbe, a na stablu ipak ostaje jedan dio plodova.
Najveći broj infekcija ostvari se posredovanjem maslinine muhe (B. oleae), odnosno njezina predatora (P. berlesiana).
Za razvoj simptoma pogodne su temperature više od 25 °C i relativna vlaga 40-50 %.
Zaštita od truleži ploda masline usmjerena je prema suzbijanju maslinine muhe kao prenosnika propagula uzročnika bolesti uslijed čega nastupa infekcija insekticidima.
Prvo prskanje fungicidima na bazi bakra provodi s u vrijeme kada plodovi počinju mijenjati boju.