Preventivni kontaktni fungicid i baktericid.
Oblik formulacije: vododispergirajuće granule – WG.
Pakiranje od 100 g registrirano je i za neprofesionalne korisnike (amatere).
CUPRABLAU Z 35 WG namijenjen je za suzbijanje bolesti:
*vinove loze (stolne i vinske sorte)
— plamenjače uz popratni učinak na crnu pjegavost rozgve i crnu trulež u količini od 1,7 – 1,9 kg/ha uz utrošak vode 300 – 1000 l / ha. Sredstvo se na vinovoj lozi smije primijeniti 6 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 8 dana između primjena.
jabuke, kruške i dunje
— krastavosti, raka, upale kore, smeđe truleži, vlažne truleži korijenova vrata i bakterijske paleži količini od 1,62 – 2,175 kg/ha, uz najviše 3 primjene tijekom vegetacijskog ciklusa i razmak od 7 – 10 dana između primjena tijekom jeseni i zime.
— u količini od 1,32 – 1,8 kg/ha, uz najviše 4 primjene tijekom vegetacijskog ciklusa i razmak od 7 – 10 dana između primjena tijekom proljeća (bubrenje pupova, zelenih pupova, „mišje uši“).
— sredstvo se na jezgričavom voću koristi do cvatnje uz utrošak vode 500 – 1500 l / ha.
— suzbijanje bakterijske paleži na sortama koje nisu osjetljive na bakar u količini od 0,48 – 0,75 kg/ha, uz najviše 4 primjene tijekom vegetacijskog ciklusa i uz minimalni razmak od 7 – 8 dana između primjena.
— suzbijanje vlažne truleži korijenova vrata (tretiranje zone donjeg dijela debla i korijenovog vrata) s 15 – 35 g sredstva/hl. Maksimalna količina primjene sredstva je 2,1 kg/ha, uz najviše jednu primjenu godišnje.
mušmule
— pjegavosti količini od 1,4 – 2,28 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1500 l / ha.
— sredstvo se primjenjuje u jesensko – zimskom razdoblju.
Sredstvo se smije primijeniti 4 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje, šljive i badema
— kovrčavosti lista breskve, šupljikavosti, smeđe truleži, krastavosti, kozičavosti višnje i trešnje, vještičjih metli trešnje i rogača šljive uz popratni učinak na bakterijsku pjegavost i bakterijski rak u količini od 1,6 – 2,04 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1500 l/ha.
Sredstvo se na koštičavom voću koristi u mirovanju vegetacije, od jeseni do faze bubrenja pupova. Količinu (dozu) je potrebno prilagoditi pritisku bolesti. Sredstvo se na breskvi, nektarini, marelici, trešnji, višnji i šljivi smije primijeniti 4 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
naranče, limuna, mandarine i klementine
— gumoze, vlažne truleži korijenova vrata, antraknoze i čađavica uz popratni učinak na bakterijsku palež u količini od 1,4 – 2,1 kg/ha uz utrošak vode 1000 – 1500 l / ha.
— sredstvo se koristi u razdoblju od mirovanja vegetacije (zima) do pred cvatnju Sredstvo se na agrumima smije primijeniti 3 puta tijekom vegetacije, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
masline
— paunovog oka, bakterijskog raka i čađavica u količini od 1,6 – 2,2 kg/ha uz utrošak vode 1000 – 1500 l / ha.
Sredstvo se na maslini smije primijeniti 3 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*kivija
— bakterijskog raka, bakterijske pjegavosti i koncentrične pjegavosti u količini od 2,1 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1500 l / ha. Maksimalna količina primjene sredstva za tu namjenu je 4,0 kg/ha, uz najviše jednu primjenu godišnje i utrošak vode 500 – 1500 l / ha.
— koristiti u mirovanju vegetacije, od jeseni do faze bubrenja pupova.
— suzbijanje vlažne truleži korijenova vrata (tretiranje zone donjeg dijela debla i korijenovog vrata) s 55 – 100 g sredstva/hl
Smije se primijeniti 2 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*lijeske, oraha i kestena
— loma stabljike lijeske i poligonalne pjegavosti kestena uz popratni učinak na bakterijsku pjegavost oraha i lijeske i na bakterijski rak lijeske u količini od 1,6 – 1,7 kg/ha uz utrošak vode 1000 – 1500 l / ha.
Sredstvo se koristi u fazi mirovanja vegetacije do faze pojave prvih listova i smije primijeniti 2 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*borovnice, maline, kupine, ribiza i ogrozda
— sušenja izbojaka ili izdanaka u količini od 1,28 – 1,7 kg/ha uz utrošak vode 300 – 1000 l / ha.
Sredstvo se koristi u fazi mirovanja vegetacije do faze pojave prvih listova smije se primijeniti 2 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*rajčici (industrijskoj) na otvorenom i u zaštićenom prostoru
— plamenjače, vlažne truleži korijenova vrata, bakterijske pjegavosti i bakterijske krastavosti u količini od 1,4 – 1,6 kg/ha uz utrošak vode 300 – 800 l / ha.
Sredstvo se na rajčici smije primijeniti 4 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*rajčici (konzumnoj) na otvorenom i u zaštićenom prostoru
— plamenjače, vlažne truleži korijenova vrata, bakterijske pjegavosti i bakterijske krastavosti u količini od 1,4 – 1,6 kg/ha uz utrošak vode 300 – 800 l / ha.
Sredstvo se na rajčici smije primijeniti 4 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*patlidžanu na otvorenom i u zaštićenom prostoru
— antraknoze u količini od 1,1 – 1,5 kg/ha uz utrošak vode 300 – 800 l / ha.
Sredstvo se na patlidžanu smije primijeniti 2 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*krastavcu, krastavcu za kiseljenje i tikvici na otvorenom i u zaštićenom prostoru te diniji, lubenici i bundevi na otvorenom prostoru
— plamenjače, antraknoze i uglate bakterijske pjegavosti u količini od 0,88 – 1,5 kg/ha.
Utrošak vode na krastavcu i krastavcu za kiseljenje i tikvici iznosi 300 – 1000 l / ha, a na dinji, lubenici i tikvama 300 – 600 l / ha.
Sredstvo se na krastavcima, krastavcima za kiseljenje, tikvicama, dinji, lubenici i bundevi smije primijeniti 2 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*češnjaku, luku i luku kozjaku na otvorenom prostoru
— plamenjače u količini od 0,66 – 1,5 kg/ha uz utrošak vode 300 – 800 l / ha.
Sredstvo se na češnjaku, luku i ljutici smije primijeniti 5 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*salati, endiviji i rukoli na otvorenom i u zaštićenom prostoru
— plamenjače salate, smeđe pjegavosti, koncentrične pjegavosti, bakterijske pjegavosti salate i bakterijske paleži salate u količini od 0,66 – 1,5 kg/ha uz utrošak vode 300 – 600 l / ha.
Sredstvo se na salati, endiviji i rukoli smije primijeniti 5 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*cvjetači i brokuli na otvorenom prostoru
— plamenjače, koncentrične pjegavosti i prstenaste pjegavosti uz popratni učinak na crnu trulež žila u količini od 0,66 – 1,5 kg/ha uz utrošak vode 300 – 600 l / ha.
Sredstvo se na cvjetači i brokuli smije primijeniti 5 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*grahu na otvorenom prostoru
— antraknoze graha i plamenjače graha uz popratni učinak na bakterijsku pjegavost graha i bakterijsku palež u količini od 0,66 – 1,5 kg/ha uz utrošak vode 300 – 800 l / ha.
Sredstvo se na grahu smije primijeniti 5 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*krumpiru
— plamenjače i koncentrične pjegavosti u količini od 1,7 – 2,1 kg/ha uz utrošak vode 400 – 800 l / ha.
Sredstvo se na krumpiru smije primijeniti 4 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*duhanu
— plamenjače i truleži stabljike u količini od 1,4 – 1,8 kg/ha uz utrošak vode 300 – 800 l / ha.
Sredstvo se na duhanu smije primijeniti 2 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*zeljastom i drvenastom ukrasnom bilju (ruža, karanfil, krizantema, pelargonija, oleandar, lovor višnja, i druge kulture) na otvorenom i u zaštićenom prostoru
— plamenjače, pjegavosti i sušenja izboja uz popratni učinak na gljive čađavice i bakterijske bolesti, u količini od 0,66 – 1,5 kg/ha uz utrošak vode 600 – 1000 l / ha.
Sredstvo se na ukrasnom bilju smije primijeniti 2 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
*čempresu
— raka u količini od 2,32 – 3,6 kg/ha uz utrošak vode 800 – 1000 l / ha.
— tretiranje stabljike i krošnje u proljeće i u jesen uz primjenu do 3 puta tijekom vegetacijskog ciklusa, uz minimalni razmak od 7 – 10 dana između primjena.
Količinu (dozu) je potrebno prilagoditi pritisku bolesti.
Količinu vode potrebno je prilagoditi kulturi i razvojnom stadiju kulture.
Sredstvo se primjenjuje prskanjem ili raspršivanjem traktorskim ili leđnim prskalicama ili raspršivačima.
Sredstvo se na breskvi, nektarini, marelici, trešnji, višnji i šljivi može koristiti i za suzbijanje vlažne truleži korijenova vrata na način da se tretira zona donjeg dijela debla i korijenovog vrata s koncentracijom škropiva od 160 – 170 g sredstva/hl. Maksimalna količina primjene sredstva za tu namjenu je 1,7 kg/ha, uz najviše jednu primjenu godišnje i utrošak vode 500 – 1500 l / ha.
Sredstvo se na voćarskim kulturama ne smije primjenjivati tijekom cvatnje.
Na koštičavom voću (breskva, nektarina, marelica, trešnja, višnja, šljiva i badem), sredstvo se zbog moguće fitotoksičnosti ne smije koristiti tijekom vegetacije.
Neke sorte jabuka i krušaka osjetljive su na bakar i na njima je potrebno izbjegavati primjenu tijekom vegetacije. Sorte jabuke za koje je poznato da su osjetljive na bakra su Zlatni Delišes, Jonathan, Gravenstein, Rome Beauty, Stayman, Stayman Red, Black Stayman, Stayman Winesap, Morgenduft, Kanadska Reneta, Black Ben Davis, King Davis, Belfort, Abbondanza, Rosa Mantovana i Commercio. Sorte krušaka za koje je poznato da su osjetljive na bakar su Abbe Fetel (Fetelova), Passe Crassane (Krasanka), Williams (Viljamovka), Beurré Clairgeau (Kleržo), Klapov ljubimac, Beurré Bosc (Boskova bočica), Beurré Giffard (Žifarova bočica), Dr. Jules Guyot (Žil Gijo) i Louise Bonne d’Avranches (Avranška).
Kod primjene sredstva na različitim vrstama i kultivarima ukrasnog bilja, kao i na manje poznatim kultivarima povrća, preporučljivo je provjeriti reakciju biljke probnim tretiranjem na maloj površini.
Sredstvo CUPRABLAU Z 35 WG ne smije se miješati sa sredstvima alkalne reakcije.
KARENCA:
21 dan za vinovu lozu (stolne i vinske sorte).
14 dana za maslinu, krumpir, cvjetaču i brokulu
10 dana za industrijsku rajčicu
7 dana za salatu, endiviju i rukolu, lubenicu, dinju i bundevu.
3 dana za konzumnu rajčicu, patlidžan, krastavac, krastavac za kiseljenje, tikvicu,
češnjak. luk, ljutika i grah.
OVP za jabuku, krušku, dunju, mušmulu, breskvu, nektarinu, marelicu, šljivu, trešnju,
višnju, badem, naranču, limun, mandarinu, klementinu, orah, lijesku, kesten, kivij,
borovnicu, ribiz, malinu, kupinu i ogrozd.
Nije primjenjiva u zeljastom i drvenastom ukrasnom bilju, duhanu te čempresu.
Dostupan je u pakiranju od 0,1 kg i 1 kg.
* U naznačenim kulturama dozvoljena je amaterska uporaba sredstva CUPRABLAU Z 35 WG