Sve o zimskom prskanju i njegovoj velikoj ulozi za bolji urod otkriti će vam agronomi Chromos Agro , Romi Suk-Barić i Ante Grubišić.
Zaštita tijekom zime kod većine voćnih vrsta se s razlogom smatra osnovnom zaštitom, jer u voćnjacima u kojim se pravovremeno provede kvalitetno zaštita tijekom zime, tada tijekom vegetacije ima daleko manje problema s mnogim štetnim organizmima.
Gotovo da i nema voćne vrste na kojoj zaštita protiv štetnih organizama provedena tijekom zime neće biti od manje ili veće koristi. Štoviše, pojavu nekih gljivičnih bolesti tijekom vegetacije, primjerice kovrčavost lista na breskvi i nektarini jedino je moguće spriječiti tretiranjem tih voćnih vrsta za vrijeme njihovog zimskog mirovanja.
Zimsko tretiranje voćaka i vinove loze izvodi se u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće.
Međutim, najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka, upravo pred samo kretanje vegetacije.
S porastom srednjih dnevnih temperatura, završava razdoblje zimskog mirovanja voćaka i počinje bubrenje pupova, a time i sezona intenzivne zaštite voćnjaka od bolesti i štetnika.
Zaštita protiv štetnika i bolesti
Zaštita voćaka tijekom zime najčešće se provodi protiv gljivičnih bolesti na koštičavim voćkama primjenom fungicida na osnovi bakra Cuprablau Z.
Izvođenjem zimskog plavog tretiranja na breskvi i nektarini onemogućava se pojava kovrčavosti lista, a u velikoj mjeri i šupljikavost lista. Pravovremenom provedbom zimskog plavog tretiranja i na nekim drugim voćnim vrstama u velikoj mjeri će pridonijeti smanjenju mogućeg napada raznih gljivičnih oboljenja tijekom vegetacije. Primjerice, Cuprablau Z u tijeku zime na jabuci, kruški i mušmuli u velikoj mjeri će se smanjiti pojava fuzikladija na listu i plodu tih voćnih vrsta.
Na trešnji se zimsko tretiranje pridonijeti manjoj pojavi šupljikavosti, a time spriječiti i njegovo prijevremeno opadanje. Isto tako to tretiranje će spriječiti sušenje listova i pojavu gorke truleži plodova.
Na višnji će Cuprablau Z smanjiti pojavu kozičavosti lista i šupljikavosti lista.
Primijenjeno na šljivi, zimsko plavo tretiranje će također pridonijeti manjoj pojavi šupljikavosti lista i rogača ploda šljive, te smanjiti pojavu monilije i bakterioza. Isto tako, ako se zimsko plavo tretiranje obavi na šipku, tada će tijekom vegetacije na stablima manje biti šupljikavosti lista, te neće doći do prijevremenog opadanja lišća.
Također primjenom Cuprablau Z na orahu i lješnjaku zaštititi ćemo i smanjiti pojavu bakterijske pjegavosti.
Kod vinove loze korištenjem Cuprabla Z znatno ćemo zaštititi vinovu lozu od plamenjače, crvenila lišća, crne truleži i crne pjegavosti.
Maslini Cuprablau Z primjenjuje se u jesen ili u rano proljeće, najkasnije do cvatnje, za suzbijanje paunovog oka.
Za razliku od veoma uspješnog djelovanja Cuprablau Z na razne uzročnike gljivičnih bolesti koje se tijekom zime nalaze na voćkama, za suzbijanje štetnika koji tijekom zime prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (npr. jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih uši) preparatu Cuprablau Z potrebno je dodati i mineralno ulje.
Kupanje voćaka
Prije prskanja s Cuprablau Z potrebno je pripremiti stabla, kako bi zimsko prskanje bilo što kvalitetnije izvedeno. S voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine, te prorijediti krošnju, kako bi omogućili kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstva do skrivenih štetnika.
Da bi zimska tretiranja bila učinkovita, ona se trebaju kvalitetno obaviti.
Ne treba štedjeti na pesticidnoj tekućini. Pored dobro natopljenih pupova, trebaju biti dobro oprskane sve rodne grančice, tanje i deblje grane, kao i debla jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora od kuda ih vjetar ili kapljice kiše odnose na pupove. Stoga stabla treba doslovce okupati, što većina voćara uglavnom i radi, zbog čega se zimsko tretiranje obično naziva zimsko kupanje voćaka.
Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 C.
Dakle, još jednom za zdravo voće i vinovu lozu najvažnije je zimsko prskanje,
s pripravkom koje ima najbolje karakteristike na tržištu Cuprablau Z.
Zato i ove godine na vrijeme pomozimo našim voćkama da u novu vegetacijsku sezonu uđu bez prisutnosti štetne populacije štetnika i uzročnika bolesti.
Romi Suk-Barić i Ante Grubišić
Chromos Agro d.d.
Ovaj članak je savjetodavnog karaktera.
Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.