Monolija je gljivica koja može ugroziti plod višnje ali i drugo koštunjavo voće.
Kada se ovo gljivično oboljenje pojavi, predstoji nam velika borba ali preventivne mjere uvijek mogu spriječiti da do oboljenja i dođe.
U vrijeme cvatnje dolazi do zaraze kroz cvijet, kroz tučak u plodnicu gdje se micelij razvija. Sa cvijeta, gljivica se širi na izdanke. Gljivica proizvodi toksine koji se prenose kroz provodni sustav. Toksini su uzrok sušenja grančica. Kišno vrijeme pogoduje širenju infekciji i širenju zaraze. Posljednjih godina u kontinentalnoj Hrvatskoj do zaraza ne dolazi samo zbog kiše već i zbog rose u vrijeme cvatnje.
Prvi simptomi vide se na cvjetovima koji se suše, a na izbojima se pojavljuju rane koje smole i suše se. Monilinia laxa je gljivica koja preko rana može zaraziti i plodove te su vrlo često i simptomi truleži plodova posljedica zaraze Monilinie.
Kroz nekoliko vegetacija zbog napada monilije može doći do sušenja čitavog stabla.