Krastavost ili fuzikladij kruške ekonomski je izuzetno važna bolest jer stvara najveće teškoće proizvođačima ove voćne vrste. Rasprostranjena je po cijelom svijetu. Sorte osjetljivije na krastavost mogu pretrpjeti čak 100% gubitka uroda. Krastavost kruške podsjeća na krastavost jabuke u gotovo svim aspektima. Razlike su u tome što kod krastavosti kruške, pjege nastaju u pravilu s donje strane lista, zaraza lista javlja se vrlo rano dok je još uvijen, zbog čega su pjege locirane uz glavnu žilu, ranu i jaku zarazu plodova prate jake deformacije i raspucavanje tkiva (izraženije nego kod jabuke).
Već u rano proljeće javljaju se simptomi na licu zaraženog lišća u obliku maslinastozelenih, okruglih pjega (krasta) koje kasnije poljubičaste i pocrne.
Na krastavost najosjetljiviji su tek zametnuti plodovi. Simptomi na plodovima u početku su slični onima na lišću. Javljaju se čađave okrugle pjege unutar kojih je rast tkiva usporen što dovodi do jače deformacije plodova. Na već razvijenim plodovima bolest se manifestira u vidu sitnih pjega koje se ne šire. Zaraženo tkivo unutar pjega puca i time se omogućuje razvoj raznih gljivica koje uzrokuju trulež.
Prema zbroju prosječnih dnevnih temperatura potrebnih za aktivnost prezimljujućeg primarnog potencijala krastavosti najkritičnije razdoblje obično bilježimo u danima od 10. travnja do kraja svibnja!
SREDSTVA ZA SUZBIJANJE KRASTAVOSTI KRUŠKE
ARGO® (difenkonazol 250 g/l)
CHROMODIN® S-65 (dodin 65%)
CUPRABLAU Z 35 WG (bakarni oksiklorid 350 g/kg)
DELAN® 700 WDG (ditianon 70%)
DELAN® PRO (ditianon 125 g/l + kalijevi fosfonati 561,2 g/l)
KASTOR (kaptan 500 g/kg)
MERPAN® 80 WDG (kaptan 80%)
POLYRAM® DF (metiram 70%)
STROBY® WG (krezoksim-metil 50%)
SYLLIT 544 SC (dodin 544 g/l)
ZIRAM 76 WG (ciram 760 g /kg)