Porastom noćnih, ali i dnevnih temperatura javljaju se uvjeti pogodni za uzgoj povrća koje nema prevelike zahtjeve za toplinom. Uzgoj je moguć vrlo rano u proljeće, zapravo već krajem zime. Zagrijevanjem površinskog sloja tla, uz minimalne intervencije proizvođača, započinje uzgoj povrća na otvorenom. Treba uzeti u obzir da je proizvodnja na polju tvornica na otvorenom stoga moramo iskoristiti svo naše znanje i sposobnosti kako bi osigurali što bolje uvjete za početni rast, ali i za razvoj tijekom cijele vegetacije.
Budući da je tlo glavni medij naše proizvodnje, potrebno je, osobito još u ovom relativno hladnom dijelu godine, osigurati prozračno, propusno i rahlo tlo bogato humusom i hranivim tvarima. Većina intenzivno korištenih tala jako su siromašna te je dobrom poljoprivrednom praksom potrebno ponovo osposobiti tlo za kvalitetan uzgoj povrtnih kultura. Prije svega, to se odnosi na provođenje redovite kemijske analize tla jer je dugogodišnjom primjenom neprimjerenih količina mineralnog gnojiva znatno narušena kako kemijska tako i biološka ravnoteža u tlu. Slijedom navedenog, dolazi do značajnog poremećaja pH tla pri čemu je većina tala znatno kisela te dolazi do blokade makroelemenata kao što je fosfor. Poznato je da je uloga fosfora krucijalna, ne samo u početku rasta jer je neophodan za formiranje korijena već i tokom cijele vegetacije. U nekvalitetnom tlu, više od 70 % gnojiva koje smo dodali biljci nije usvojivo već se veže na čestice tla u obliku koji biljka ne može usvojiti i zapravo nam biljka ostaje gladna. Samim time postaje osjetljiva na bolesti, štetnike i nepovoljne vremenske prilike što u konačnici dovodi do niskog prinosa lošije kvalitete. Na temelju navedenog, trebamo osigurati dovoljne količine hraniva putem organskog i mineralnog gnojiva čije se upotrebljene količine temelje isključivo na kvalitetno provedenoj kemijskoj analizi tla. To je prvi od mnogih koraka kvalitetne i sigurne povrtlarske proizvodnje.
Da bi djelomično osigurali uzgoj povrća na otvorenom u ovom dijelu godine, osim osiguravanja kvalitetnog tla za uzgoj kultura kao što su salata i kupusnjače koje se uzgajaju iz presadnica, moguće je sadnju provesti na podignute gredice koje se dodatno pokriju crnom mulch folijom te na taj način postižemo brže i bolje zagrijavanje površinskog sloja tla, a ujedno sprečavamo rast korova.
Nakon presađivanja na otvoreno, važno je provesti adekvatnu zaštitu od bolesti, ali i ojačati samu biljku kako bi bila što otpornija. Preporuka nakon presađivanja presadnica je da se zaliju kombinacijom preparata RHYZO (1 kg/ha) i BOMBARDIER (5 l/ha).
RHYZO je biostimulator na bazi aminokiselina i lakopristupačnog fosfora koji potiče rast i daljnji razvoj korijena, dok je BOMBARDIER poznati preparat na bazi aminokiselina te huminske i fulvinske kiseline koji potiče prirodni odgovor biljke na stres čime ona postaje otpornija i kvalitetnije podnosi čitav period rasta i razvoja te pozitivno djeluje i na mikrobiološku aktivnost tla. Osim putem navodnjavanja, odnosno zalijevanja, preparat BOMBARDIER može se primjeniti i folijarno tijekom cijele vegetacije u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu bilja u dozi od 2 – 3 l/ha.
Također, potrebno je osigurati i adekvatnu zaštitu od bolesti stoga je preporuka u ranim fazama primijeniti fungicid CUPRABLAU Z 35 WG čija doza ovisi o kulturi u kojoj se primjenjuje, ali za navedene kulture, salatu i kupusnjače, kreće se u rasponu od 0,66 – 1,5 kg/ha.
Porastom temperatura, biljke kreću s aktivnim vegetativnim rastom, uvjeti za razvoj uzročnika bolesti su sve povoljnjiji te se preporuča primijeniti ARMETIL 25.
Fungicid ARMETIL 25 sadrži aktivnu tvari metalaksil koji je pravi sistemik te se kreće u biljci i pruža kvalitetnu i potpunu zaštitu. Ukoliko se primjenjuje samo ARMETIL 25. doza primjene je 0,8 kg/ha.
Međutim, preporuka je primjene, kod salate, sredtsvo ARMETIL 25 primijeniti u kombinaciji s kontaktnim fungicidom POLYRAM DF u dozi 1,2 kg/ha. Ukoliko se primjenjuje u kombinaciji sa fungicidom POLYRAM DF, doza primjene ARMETILA 25 je 0,4 kg/ha. Primjenom kombinacije dvaju navedenih fungicida ra različitim mehanizmima djelovanjea, postiže se potpuna zaštita protiv plamenjače. Također, za suzbijanje plamenjače na salati i kupusnjačama može se primjeniti i fungicid ORVEGO, aktivne tvari dimetomorf i ametoktradin u dozi 0,8 l/ha.
Tokom cijelog vegetacijskog razdoblja pa sve do berbe, potreban je konstantan monitoring kako biljaka, tako i uvjeta za razvoj bolesti i štetnika. Da bi se provela kvalitetna i adekvatna zaštita od uzročnika bolesti, tretman je potrebno provoditi uvijek i isključivo preventivno prije nego je nastupila infekcija, a svakako prije pojave simptoma.
Da bi se olakšalo praćenje pojave štetnika koji se za razliku od uzročnika bolesti suzbijaju tek kada se pojave, preporuka je postavljanje žutih ploča koje nam omogućuju da na temelju ulova jedinki odredimo brojnost populacije pojedinog štetnika te paralelno s praćenjem temperatura zraka odredimo idealne termine za njihovo suzbijanje.
U ovom slučaju se to prije svega odnosi na kupusovu muhu koja predstavlja jednog od značajnijih štetnika kupusnjača i može dovesti do uništenja cijelog nasada.
Štetu čine ličinke koje se naseljavaju u korijenu biljke uslijed čega dolazi do propadanja cijele biljke. Ukoliko je napadnuta mlada biljka ona u potpunosti propada, a ako je napadnuta kasnije u vegetaciji ne formira glavu ili ona ostaje mekana i kao takva nije pogodna za konzumaciju.
Za suzbijanje navedenog štetnika preporuka je prije sadnje potapanje presaadnica u otopinu insekticida na osnovi djelatne tvari spinosad. Tijekom vegetacije, naravno uz praćenje pojave štetnika, za suzbijanje kupusovog moljca, gusjenice kupusnog bijelca, sovica potrebno je primijeniti insekticid ROTOR SUPER na osnovi aktivne tvari deltametrin u dozi 0,3 – 0,5 l/ha ili insekticid ALVERDE aktivne tvari metaflumizon u dozi 1 l/ha.
Bitno je tijekom cijele vegetacije održavati zdravlje biljke na određenoj razini kako bi biljka bila i sama sposobna u određenoj mjeri oduprijeti se uzročnicima bolesti i štetnicima. Osim održavanja zdravlja biljke, važno je i održavanje zdravog tla s pH vrijednostima idealnim za biljku, u rasponu od 6 – 7 jer na taj način biljka ima dostupna sva hraniva za rast i razvoj te stvaramo preduvjete kojima sprečavamo razvoj još jedne značajne bolesti kupusa – kupusne kile. Kupusna kila uzrokuje hipertrofiju tkiva korijena te on gubi svoju funkciju i dolazi do propadanja biljke. Jedna od mjera sprečavanja bolesti je i poštivanje plodoreda od minimalno tri godine.
Uslijed svega navedenog, za uzgoj povrća u ovom ranoproljetnom periodu potrebno je osigurati uvjete kako bi se dodatno spriječio utjecaj niskih temperatura, pokrivanjem nasada agrotekstilom, uz provođenje potrebnih agrotehničkim mjera za postizanje kvalitetnog i dostatnog prinosa.
Nikolina Hasanović, mag. ing.agr.
Chromos Agro d.o.o.
Ovaj članak je savjetodavnog karaktera.
Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.